Site Listesi

Appen ile Görev Yaparak Nasıl Para Kazanılır?

Eski adı Figure Eight olan Appen, evinizin rahatlığında görev yaparak para kazanabileceğiniz çevrim içi bir platformdur. Bu platformda yapabileceğiniz görevlere örnek olarak bir makalenin ne hakkında olduğunu belirlemek, resimlerdeki ögeleri kutu içine almak ya da ismi ve adresi verilen bir şirketin internet sitesini bulmak gibi görevler gösterilebilir. Appen görevlerini 7/24 yapabilir ve mevcut olan yüzlerce farklı görevden istediğinizi seçebilirsiniz. Ayrıca bir görevi limiti dolmadığı sürece birden fazla kez yapabilirsiniz. Görevlerin ücretleri zorluk derecesine göre farklıdır. 1 cente görev bulabileceğiniz gibi 1.50 dolara da bulabilirsiniz. Fakat Appen’deki görevlerin büyük çoğunluğunun ücretleri 3 – 10 cent arasında değişiyor diyebiliriz. Bazı görevler 30 saniyede bitebildiği gibi bazıları 20-30 dakika sürebilir.

Appen’de seviye sistemi vardır ve ilk kayıt olduğunuzda hesabınızın seviyesi sıfırdır. En yüksek seviye ise üçtür. Seviyenizi yükseltmek birkaç ay sürebilir fakat görevleri doğru yapıp en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra Appen platformu sizin için devamlı bir ek gelir kaynağı olacaktır. Appen görevlerine Ysense üzerinden girebilirsiniz. Böylelikle yaptığınız görevlerin ücretleri Ysense hesabınıza yüklenecektir. Farklı sitelerden de giriş yapabilirsiniz fakat anketleri, teklifleri ve görevleri bir hesap üzerinden yapacağınız için ödeme alt limitine daha çabuk ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ysense güvenilir bir sitedir. Eğer bir Ysense hesabınız yoksa bu yazımızı okuyarak bir hesap oluşturabilirsiniz: globalkazanc.com/ysense

Appen 2019 yılında Figure Eight platformunu satın almış ve platformun ismini 2020 yılında Appen olarak değiştirmiştir. Bu değişiklik yeni yapıldığı için yazıdaki bazı resimlerde hala Figure Eight yazısı veya logosu olabilir. Birçok örnek verdiğim için bu kısımları şimdilik Appen olarak düşünün. En kısa zamanda tüm resimleri yenileyeceğim. Ayrıca Appen’de birçok para kazanma yöntemi mevcuttur. Fakat bu yazıda sadece görev yaparak para kazanma yöntemleri anlatılacaktır. Appen’deki diğer para kazanma yöntemlerini de zamanla araştırıp yazacağım.

Appen Kayıt İşlemi

Öncelikle Ysense ana menüsündeki “Tasks” altında bulunan “Complete Tasks” sayfasına gidin. Herhangi bir göreve tıkladığınızda sizi giriş sayfasına yönlendirecek. Eğer listede mevcut görev yoksa https://account.appen.com/sessions/new bağlantısına tıklayın. Karşınıza gelen sayfadaki “Sign Up!” yazısına tıklayarak kayıt sayfasına gidin.

Appen kayıt formu

Kayıt sayfasında sizden istenilen bilgileri doldurduktan sonra “Create My Free Account” butonuna tıklayarak kayıt işlemini tamamlamış olacaksınız. Fakat daha hesabınız onaylanmadı. Appen, kayıt olurken verdiğiniz e-mail adresine bir e-mail gönderecek. Bu e-maili açarak “Verify My Account” yazısına tıkladığınızda sizi Appen sayfasına yönlendirecek ve bu sayfada “Your email address has been successfully verified!” yazacak. Artık hesabınızın e-mail onayı da tamamlandı. Son olarak telefon numaranızı onaylamalısınız. Bunu yapabilmeniz için listede mevcut bir görev olmalıdır. Bu yüzden tekrar “Complete Tasks” sayfasına gidin ve mevcut bir göreve tıklayın. Eğer listede görev yoksa daha sonra listeye görev eklendiği zaman da telefon onayını yapabilirsiniz.

Appen telefona onay kodu gönderme

Bir göreve tıkladıktan sonra yukarıdaki ekran karşınıza gelecek. Telefon numaranızı girip “Send code via SMS” butonuna tıkladığınızda telefonunuza içinde 6 haneli kod bulunan bir mesaj gelecek ve sizi bu kodu yazacağınız sayfaya yönlendirecek.

Appen hesap doğrulama

Yukarıdaki resimdeki boşluklara size gelen kodu yazın ve “Verify” butonuna tıklayın. Artık Appen hesabınız tamamen onaylı ve görev yapmaya hazır. Listedeki dilediğiniz görevi yapmaya başlayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra bu sayfadaki tüm yazıları okuyarak görevleri yapmaya başlamanızı öneririm. Biraz uzun fakat Appen’de görev yapmaya başlamadan önce bilmeniz gereken şeyleri anlattım. Çoğu kullanıcı ilk kayıt olduğunda pek bir şey bilmeden görevlere giriyor ve yapamadan görevlerden atılıyor ya da nasıl seviye alacağını bilmiyor. Bu nedenlerden dolayı seviye almaları daha uzun sürüyor. Tüm yazıyı okuduktan sonra görevleri yapmaya başlarsanız Appen hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağınızdan daha kısa sürede seviye alarak para kazanmaya başlayacaksınız.

Appen Menüleri

Görevler Ysense üzerinden yapıldığı için Appen’in herhangi bir menüsü yoktur. Sadece istatistik ya da iş geçmişi gibi bilgilerin bulunduğu kişiye özel “Dashboard” isimli bir sayfaya sahiptir. Bu sayfaya https://account.appen.com adresinden ya da herhangi bir işe girdikten sonra sol üstteki Appen logosuna tıklayarak gidebilirsiniz. Bu logo aşağıdaki resimde sol üstteki Figure Eight logosunun olduğu kısımdadır. Örnek bir “Dashboard” sayfasına bakalım. Bu sayfadaki bazı resimler tam ekran olarak eklendiği için yazılar net görünmeyebilir. Böyle bir durumda üstlerine tıklayarak resimleri büyütebilirsiniz.

Appen dashboard sayfası

Sağ üst menüden başlayalım. “Job History” sayfası iş geçmişinizin bulunduğu sayfadır. Yanındaki mektup ikonuna tıkladığınızda ise bildirimlerinizi görebilirsiniz. “Blog” yazısı sizi Appen’in blog sayfasına, “Help” yazısı ise yardım sayfasına götürür. Sağ en üstteki isminize tıkladığınızda aşağıya bir menü açılır. Bu menüdeki “Dashboard” kısmı sizi yine yukarıdaki resimde bulunan sayfaya götürür. “Edit Account” ve “Edit Profile” kısımlarından kişisel bilgilerinizi düzenleyebilirsiniz. Son olarak “Logout” ile Appen hesabınızdan çıkış yapabilirsiniz. Sayfanın orta kısmında ise seviyeniz ile ilgili istatistikleriniz bulunur.

Appen’de seviye yükseltmek ile ilgili bilgileri rehberin devamında anlatacağım.

Appen ile Nasıl Para Kazanılır?

Appen görevlerini yapmak için Ysense’de “Tasks/Complete Tasks” sayfasına girip yapmak istediğiniz görevi seçebilirsiniz. Her girdiğiniz Appen görevindeki soru sayısı farklıdır fakat genellikle 5 ile 20 arasında soru olur. Görevlerin iki modu vardır. “Quiz Mode” ve “Work Mode”. Quiz Mode sınav modudur. Bir göreve girdiğinizde ilk önce sınav modu sayfası karşınıza gelir. Bu modda işveren sizi bir sınava tâbi tutar. Size zor sorular sorarak o işi yapıp yapamayacağınızı test eder. Bu mod için size ödeme yapılmaz. Eğer sınav modundan geçemezseniz işe giremezsiniz fakat geçerseniz “Work Mode” yani çalışma modu açılır. Çalışma modunda olduğunuz bir görevi birden fazla kez yapabilirsiniz. Ayrıca bu modda yaptığınız her görev sayfası için ödeme alırsınız. Bazı işler sınav modu olmaksızın direkt olarak çalışma modunda açılabilir. Bir görevin Quiz Mode sayfası ile Work Mode sayfasındaki soru sayısı aynıdır. Yani Quiz Mode sayfasında 10 soru olan bir görevin Work Mode sayfasında da 10 soru olacaktır. Bir örneğe beraber bakalım.

Appen makale görevi

Resimdeki “What Is This Article About?” isimli görevde size kısa bir makale veriliyor ve bu makalenin hangi kategori hakkında olduğunu belirlemeniz isteniyor. Örnekte görüldüğü gibi sol tarafta kısa makale, sağ tarafta ise bu makale ile ilgili 2 soru var. “Is this a news article?” sorusunda bu makalenin bir haber makalesi olup olmadığını soruyor. Eğer “Yes” derseniz ikinci soru olan “Were any of the following categories mentioned?” sorusu açılıyor. Bu soruda makalenin hangi kategoriye girdiğini düşünüyorsanız onu işaretleyip diğer soruya geçiyorsunuz. Sol üstteki “Instructions” kısmında işin nasıl yapılacağıyla ilgili talimatlar bulunuyor. Görevi yapmaya başlamadan önce bu talimatları dikkatlice okumalısınız. Sol en üstte bulunan “Quiz Mode” yazısının yanındaki “4 of 5 to pass” yazısı, “Quiz Mode” sayfasını geçebilmeniz için bu işteki 5 sorudan 4 tanesini doğru yapmanız gerektiği anlamına geliyor. Yani size 1 yanlış yapma hakkı tanıyor. 4 veya 5 soruyu doğru yapamazsanız görevden atılırsınız ve o göreve bir daha giremezsiniz. Fakat aynı görev daha sonralarda yeni bir görev numarası ile açılırsa ona girebilirsiniz. 4 veya 5 doğru ile “Quiz Mode” sayfasını geçtiğinizde “Work Mode” sayfası açılacak ve artık yaptığınız her görevden para kazanmaya başlayacaksınız. Görevi bitirdikten sonra yollamak için en alttaki “Submit & Continue” butonuna tıklayın.

Appen’de her görevin belli bir bitirme süresi vardır. Yukarıdaki örnekte görebileceğiniz gibi, bir görevin bitirme süresi sağ en üst köşede bulunur ve geriye doğru sayar. Eğer görevi gönderemeden süreniz biterse tekrar girip yapmak zorunda kalırsınız. O yüzden süreye dikkatli kullanmanızı öneririm. Görevi yapmak istemezseniz sağ üstteki “Give up” yazısına tıklayıp görevden çıkabilirsiniz. Eğer görevden çıkarsanız istediğiniz zaman tekrar girebilirsiniz.

Diyelim ki bir görevin sınav modu sayfasına girdiniz. Sol üstte yine “4 of 5 to pass” yazıyor. Yani göreve girebilmeniz için 5 sorudan en az 4 tanesini doğru yapmanızı istiyor. 4 ya da 5 doğru yapıp çalışma modu sayfasına geçerseniz bu görevdeki başarı oranınız belirlenir. Bu oran görevdeki 5 soruyu da doğru yaparsanız %100, 4 soruyu doğru yaparsanız %80 olur. Çalışma moduna geçmiş olsanız bile başarı oranınız o görevdeki performansınıza göre hala artıp azalabilir. Yani doğru görev yollarsanız bu oran artar fakat yanlış görev yollarsanız azalır ve o görevin minimum başarı oranının altına düşerseniz işten atılırsınız. Şimdi bir görevin nasıl doğru ya da yanlış sayıldığına bakalım.

Appen, sınav modu sayfasını geçtikten sonra görevi doğru bir şekilde yapmaya devam edip etmediğinizi denetlemek için çalışma modu sayfasındaki soruların içine cevabını bildiği gizli bir test sorusu yerleştirir. Örneğin 10 soruluk bir görevin sınav modunu geçtiniz. Çalışma modundaki 9 soru işverene lazım olan sorular, 1 soru ise sizi denetlemek için sorulan gizli test sorusudur. Bu gizli soru bazen 20 sorusu olan işlerde 2 tane olabilir ve görev içindeyken hangi sorunun gizli soru olduğunu bilemezsiniz. Bu soruyu yanlış yaparsanız gönderdiğiniz görev yanlış sayılır ve başarı oranınız düşer. Eğer doğru yaparsanız görev de doğru sayılır ve başarı oranınız artar. Bu yüzden görevlerdeki tüm soruları olabildiğince yüksek doğrulukta yapmaya çalışmalısınız.

Appen cinsiyet görevi

Yukarıdaki örnek görevde size bir bağlantı veriliyor ve bağlantıdaki sanatçının ya da grubun erkek mi, kadın mı yoksa bir grup mu olduğunu belirliyorsunuz. Sol üstteki “Work Mode” yazısı bu görevin sınav modunun geçilerek çalışma moduna girildiği anlamına geliyor. Hemen yanındaki “100% accuracy” yazısı görevdeki başarı oranını, “1 task completed” yazısı tamamlanan görev sayısını, “$0.07 per task” yazısı ise görev başına alınacak ücreti gösteriyor. Yani bu görevin çalışma modunda tamamladığınız her görev için 7 cent alacaksınız.

Bu görevin “Quiz Mode” sayfasında “4 of 5 to pass” yazıyordu ve ben 5’te 5 yaparak “Work Mode” sayfasına geçtim. O yüzden başarı oranım %100 olarak belirlendi. Eğer 1 soruyu yanlış yaparak geçseydim başarı oranım %80 olacaktı. Ya da toplamda 3 soruyu doğru yapsaydım başarı oranım %60 olacak ve göreve giremeden atılacaktım. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bir görev için belirlenen minimum başarı oranının altına düşerseniz o işten atılacağınızdır. Bu oranı hesaplamak oldukça basittir. Girdiğiniz bir görevde yapmanız gereken minimum soru sayısından o işe devam edebilmeniz için gereken minimum başarı oranını hesaplayabilirsiniz. Örneğin 5 soruluk bir görevde sizden en az 4 soruyu doğru cevaplamanız isteniyorsa o görevin minimum başarı oranı limiti %80’dir. Ya da 10 sorudan en az 7 tane doğru yapmanızı istiyorsa bu oran %70 olacaktır. Yukarıdaki örnekte %100 başarı oranı ile göreve girdim fakat birkaç tane yanlış görev gönderirsem ortalamam %80’nin altına düşer ve o görevden atılırım. Ya da ortalamam %80’e düşse bile görevi doğru yapmaya devam edersem ortalamam tekrar yükselir ve göreve devam edebilirim.

Appen’de bir görevin başarı oranının nasıl artıp azaldığına daha detaylı bakalım. Diyelim ki yukarıdaki örnekteki gibi 5 soruluk bir görevin sınav modunu %100 başarı oranı ile geçerek çalışma moduna geçtiniz. Sonraki görevi yanlış yaparsanız o görevin başarı oranı %83’e gerileyecektir. Bir sonraki görevi de yanlış yaparsanız başarı oranınız minimum başarı oranı olan %80’nin altına düşecek ve işten atılacaksınız. Fakat siz görevin başarı oranı %83 iken atılmadan arka arkaya 4 doğru görev yaparsanız ortalamanız %90’a yükselir. Başarı oranınız %90 olmasına rağmen hala işten atılabilirsiniz. Eğer 2 tane daha yanlış görev yollarsanız ortalamanız %75’e düşecek ve atılacaksınız. Fakat sizin daha fazla doğru işiniz olsaydı işten atılmak için daha fazla görevi yanlış yapmanız gerekecekti. Başka bir görevin çalışma modunda 20 iş yaptığınızı ve %96 başarı oranınız olduğunu varsayalım. Bu sefer başarı oranınızın %80 sınırının altına düşmesi için arka arkaya 6 görev yanlış yapmanız gerekir. Gördüğünüz gibi ne kadar çok iş yaptıysanız ve başarı oranınız ne kadar yüksek ise görevi yanlış yapma toleransınız daha fazla oluyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey eğer atılma sınırındaysanız o görevi çok dikkatli yapmanız ya da atılmadan görevden çıkmanızdır. Çünkü görevlerden atılmak seviye almanızı zorlaştırır.

“Quiz Mode” olmadan direkt “Work Mode” olarak başlayan görevlerde başarı oranı yoktur ve genelde tuzak soru olmaz. Fakat bazen dikkat sorusu sorabilir. Örneğin “Bu bir dikkat sorusudur. Lütfen aşağıdaki A şıkkını işaretleyin” gibi bir soru sorabilir. Bu soruyu sormalarının sebebi görevi yapan kişilerin dikkatli bir şekilde yapıp yapmadığını denetlemek içindir.

Appen’de gönderdiğiniz bir görev yanlış sayılırsa karşınıza bu görevin neden yanlış sayıldığını gösteren bir sayfa çıkar. Bu sayfada yanlış yaptığınız gizli test sorusuna sizin verdiğiniz cevap ve sorunun doğru cevabı bulunur.

Appen yanlış cevap ekranı

Bir görevi yanlış yaptığınızı ve yukarıdaki sayfanın karşınıza geldiğini varsayalım. Bu örnek sayfa sizin “DeMellier London firmasının bir Youtube kanal kimliği var mı?” sorusuna “Yes” cevabını verdiğinizi fakat doğru cevabın “No” olduğunu söylüyor. Burada yanlış cevabı kırmızı renkle, doğru cevabı ise yeşil renkle yazdığına dikkat edin. Daha sonra size 2 seçenek sunuyor. “That’s ok” seçeneğini seçerseniz soruyu yanlış yaptığınızı kabul etmiş olursunuz. Verdiğiniz cevabın doğru olduğunu ve test sorusunun cevabının yanlış olduğunu düşünüyorsanız “This test question is unfair or incorrect!” seçeneğini seçmelisiniz. Fakat bunu seçerseniz alt tarafta bir form açılacak ve bu forma verdiğiniz cevabın neden doğru olduğunu düşündüğünüzü yazmalısınız. Ya da sizden önce bu soruyu yanlış yapıp itiraz eden kullanıcıların itirazlarından birini seçebilirsiniz. Yukarıdaki örnekte bir kullanıcı test sorusuna itiraz etmiş ve “The link gives…” ile başlayan yazıyı yazmış. Bu firmanın bir Youtube kanalı olduğunu söylemiş ve linki eklemiş. Sizde yorum yazmadan sizle aynı cevabı verdiğini düşündüğünüz başka bir kullanıcının itirazını seçmek isterseniz itirazın hemen solunda bulunan ve üstünde yukarı ok işareti olan butona basarak seçebilirsiniz. İşveren itirazını kontrol ettiğinde verdiğiniz cevabın doğru olduğunu düşünürse görevinizi doğru olarak işaretleyecektir. Böylece görev istatistiğiniz tekrar yükselir.

Appen mevcut görev yok ekranı

Bir görevden birkaç tane yaptıktan sonra yukarıdaki yazı karşınıza gelirse o görev bitmiş demektir. Ayrıca bu yazı Ysense’deki Task sayfasında bulunan görevlerden birine tıkladığınızda da karşınıza çıkabilir. Bunun sebebi görev bitmesine rağmen birkaç dakika daha Task listesinde gözükmesidir. Sayfayı yenilediğinizde o görev bir süre sonra listeden kalkacaktır.

Appen maksimum göreve ulaşıldı ekranı

Bir görevde kişi başına ayrılan maksimum görev limitine ulaştığınız zaman yukarıdaki yazı ile karşılaşırsınız. İşveren daha sonralarda bu limiti arttırırsa görevi yapmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ya da görev yeni bir görev numarası ile açılırsa sıfırdan başlayarak işverenin belirlediği görev limitine ulaşana kadar yapabilirsiniz.

Appen görevden atılma ekranı

Bir görevden atıldığınızda yukarıdaki sayfa karşınıza gelir. Görevin “Quiz Mode” sayfasını geçemediğinizde ya da birkaç tane yanlış “Work Mode” sayfası yaparak görevdeki doğruluk oranınızı o görevin minimum doğruluk oranının altına düşürdüğünüzde görevden atılıp bu sayfa ile karşılaşacaksınız. Atıldığınız bir görev daha sonralarda yeni bir görev numarası ile açılırsa tekrar girebilirsiniz.

Appen gönderme tuşunun olmadığı görev

Bazen bir görevi bitirdikten sonra göndermeye yarayan ve sağ en altta bulunan mavi renkli “Submit & Continue” butonunun sayfada olmadığına denk gelebilirsiniz. Yukarıdaki örnek resimde de görebileceğiniz gibi görev sayfasının en altında olunmasına rağmen herhangi bir yollama butonu yok. Bunun sebebi görevdeyken “Translate” kullanılmasıdır. Sayfayı birkaç kez Türkçe/İngilizce olarak çevirdiğinizde bu buton yok olur. Bu her zaman olmaz fakat görevi daha iyi anlayabilmek için birkaç kez “Translate” kullandığınızda butonun gitmesi muhtemeldir. Bir görevi yaparken fazla “Translate” kullandığınızı düşünüyorsanız soruları cevaplamaya devam etmeden önce sayfanın en altına gidip kontrol edin. Eğer “Submit & Continue” butonu yoksa görev sayfasının linkini kopyalayıp yeni bir sekmede açtığınızda bu buton en altta olacaktır. Önceki sekmede yaptığınız sorular varsa onları yeni sekmeye kopyalayıp eski sekmeyi kapatabilirsiniz.

Appen’de Seviye Nasıl Yükseltilir?

Appen’de toplam 4 seviye vardır. Bunlar Seviye 0, 1, 2 ve 3’tür. Appen hesabınızda seviyeniz “Level” olarak adlandırıldığı için bu yazının bazı bölümlerinde seviye kelimesini “Level” olarak görebilirsiniz. Seviyenizi arttırmak için gerekli olan şartlar “Dashboard” sayfanızda biraz aşağıya inerek görebileceğiniz “Leveling Requirements” kısmında yazılıdır. Bu şartlara beraber bakalım.

Appen seviye gereksinimleri

Yukarıdaki resimde ve kendi “Dashboard” sayfanızda da görebileceğiniz gibi seviye 1 olmak için gerekli olan şartlar şunlardır:

  • En az 5 farklı görev yapmalısınız.
  • En az 100 test sorusu cevaplamalısınız.
  • Doğruluk oranınız %70’in üzerinde olmalı.

Seviye 2 olmak için gerekli şartlar:

  • En az 10 farklı görev yapmalısınız.
  • En az 100 test sorusu cevaplamalısınız.
  • Doğruluk oranınız %80’in üzerinde olmalı.

Seviye 3 olmak için gerekli şartlar:

  • En az 10 farklı görev yapmalısınız.
  • En az 100 test sorusu cevaplamalısınız.
  • Doğruluk oranınız %85’in üzerinde olmalı.

Appen’de hesabınızın seviye istatistiklerinin ne durumda olduğunu “Dashboard” sayfanızda en üstte bulunan “Level Statistics” kısmından kontrol edebilirsiniz.

Appen seviye istatistikleri

Daha iyi anlamanız için örnek bir istatistik sayfası üzerinden anlatacağım. Yukarıdaki resimde sol üstte bulunan “JOBS COMPLETED” kısmında kaç farklı işte bulunduğunuz yazılıdır. Örnekteki Appen hesabı 21 farklı işte bulunmuş. Ortadaki “TEST QUESTIONS CORRECT/ANSWERED” kısmında ise toplamda çözdüğünüz test sorusu ve bu sorulardan kaç tanesini doğru yaptığınız yazar. Yine örnekteki hesap 151 test sorusu çözmüş ve bu sorulardan 135 tanesini doğru yapmış. Sağ üstte bulunan “ACCURACY RATE ON TEST QUESTIONS” kısmında ise doğruluk oranınız bulunur. Örnekteki hesabın sahibi yaptığı görevlerin çoğunu doğru yaparak %89.4 gibi yüksek bir doğruluk oranına sahip. Gördüğünüz gibi bu hesap seviye 3 olmak için gerekli olan tüm şartları tamamlamış.

Appen’de 5 farklı görevde bulunup seviye almak basit gibi gözüksede daha önce de söylediğim gibi seviye almanız birkaç ayı bulabilir. Bunun sebebi seviye 0 iken çok az görev gelmesidir. Ayrıca bu seviyedeki görevlerin çoğu seviyenizi etkilemez. Nadiren seviyenizi etkileyecek görevler gelir ve bu görevler çoğu zaman dakikalar içinde biter. O yüzden siteyi sürekli kontrol ederek seviye etkili görevleri yakalamaya çalışmalısınız. Yaptığınız görevlerin seviye etkili olup olmadığını öğrenmek için önce o görevi yapmalısınız. Daha sonra “Dashboard” sayfanızda sağ üst köşede bulunan “Job History” yazısına tıklayarak iş geçmişi sayfanıza gidin. Kontrol etmek istediğiniz görevin bulunduğu satırın en sonundaki “Notifications” kısmında, içinde “-” işareti olan siyah ve yuvarlak bir ikon varsa o iş seviyenizi etkilemiyor demektir. Bir örnek üzerinde daha net anlaşılacaktır.

Appen iş geçmişi sayfası

Resimdeki örnekte 2. satırda bulunan “Collect Phone Number And Number Of Locations From Websites – A” görevinin en sağındaki “Notifications” kısmında bu siyah ve yuvarlak ikonu görebilirsiniz. Aynı şekilde 8. satırdaki “Help Us Find Official/Directory Websites – B” görevinin bulunduğu satırın en sonunda da bu ikon vardır. Listedeki bu 2 görev seviyenize herhangi bir etkide bulunmayacaktır. Bu ikonun bulunmadığı her görev seviye etkilidir. Yaptığınız her seviye etkili görev ortalama 1 saat içinde istatistiklerinize eklenir. Bu süre bazen daha uzun olabilir fakat en geç 24 saat içinde istatistikleriniz güncellenecektir.

Appen’de seviye almak için gerekli olan tüm şartları tamamlasanız bile çok fazla görevden atıldıysanız seviye alamazsınız. Çünkü çok fazla görevden atıldığınızda hesabınıza başka bir seviye şartı daha eklenir.

Appen dördüncü seviye şartı

Yukarıdaki örnekte hesabın sahibi en az 5 farklı görevde bulunma, en az 100 test sorusu çözme ve doğruluk oranını %70’in üzerinde tutma şartlarını tamamlamasına rağmen çok fazla görevden atıldığı için hesabına resmin en altında bulunan “Something else is preventing you from reaching the next level. Keep on working in order to gain experience and level up.” şartı eklenmiş. Türkçesi “Başka bir şey bir sonraki seviyeye ulaşmanızı engelliyor. Tecrübe kazanmak ve seviye atlamak için çalışmaya devam edin.” olan bu şart fazla görevden atıldığınızda hesabınıza otomatik ekleniyor. Bu şartın kalkması için kaç farklı görevde bulunacağınız ya da kaç test sorusu çözeceğiniz ile ilgili bir bilgi de bulunmuyor. Eğer hesabınıza bu şart eklendiyse gireceğiniz görevleri atılmadan bitirmeye devam ederseniz bir süre sonra bu şart otomatik olarak hesabınızdan kalkacaktır.

Appen’de seviye almanız için en az 100 farklı test sorusu çözmeniz gerektiğini söylemiştim. Şimdi bu test sorusu konusundan bahsetmek istiyorum. Seviye veren bir görevin “Quiz Mode” sayfasındaki bütün sorular test sorusudur. Örneğin 10 soruluk bir görevin “Quiz Mode” sayfasındaki soruları çözüp yolladıktan sonra istatistiklerinize 10 soru daha eklenir. Fakat bu görevin “Work Mode” sayfasındayken 10 soru çözmenize rağmen gönderdiğiniz her görev için istatistikleriniz 1 soru artar. Bu 1 soru ise size daha önce bahsettiğim, kullanıcıları denetleme amaçlı koyulan gizli test sorusunu çözdüğünüz için eklenir. Kısacası seviye etkileyen bir görevin “Quiz Mode” sayfasından tüm sorular, ardından yaptığınız her “Work Mode” sayfasından ise 1 soru istatistiklerinize eklenecektir. Bazen 20 soruluk bir görevin “Work Mode” sayfasındayken yolladığınız her görev için istatistikleriniz 2 soru artabilir. Fakat nadiren 20 soruluk işler gelir. 20 sorudan daha az soruya sahip işlerin hepsinde istatistiklerinize 1 soru eklenir. Şimdi de seviye veren bir görevden istatistiklerimize kaç soru eklendiğini kontrol edebileceğimiz sayfayı görelim. Bunun için “Dashboard” sayfanızda sağ üstte bulunan “Job History” yazısına tıklayarak iş geçmişi sayfanıza gidin. Örnek bir iş geçmişi sayfası üzerinden anlatıma devam edeceğim.

Appen örnek iş geçmişi sayfası

Sol üstteki “ID” görevin numarasıdır. Bir görev aynı isimle ve farklı görev numarası ile açılabilir. Eğer bir görevden atıldıysanız, aynı görevin farklı görev numarasına sahip olanına girebilirsiniz. “Title” kısmında görevin adı yer alır. “Completed Tasks” kısmında o görevden kaç tane tamamladığınız yazar. “Test Questions Answered” kısmında, o görevde kaç test sorusu cevapladığınız, “Test Questions Correct” kısmında ise cevapladığınız bu test sorularından kaç tanesinin doğru olduğu yazılıdır. “Test Question Accuracy” kısmında o görevdeki başarı oranınız yüzde şeklinde yer alır. Eğer aldığınız bir ceza varsa “Flag” kısmında gösterilir. “Date” görevi yaptığınız tarihin, “Notifications” ise daha öncede anlattığım gibi görevin seviye verip vermediğinin gösterildiği bölümdür.

İş geçmişi sayfasında bir görevin “Completed Tasks” yani tamamlanan görevler kısmında yazan sayıya “Quiz Mode” sayfası da dahildir. Örneğin bir görevin “Completed Tasks” kısmında 10 yazıyorsa 1 “Quiz Mode” ve 9 “Work Mode” görevi yapılmıştır. “Test Questions Answered” yani cevaplanan test soruları kısmında yazan sayı ise bir görevin “Quiz Mode” sayfasında yapılan soruların hepsi ile yapılan her “Work Mode” sayfasından gelen 1 sorunun toplamıdır. Örneğin 10 sorusu soran bir görevden “Quiz Mode” dahil 5 tane yaptığınızı varsayalım. “Quiz Mode” sayfasından 10 soru eklenecek. Ardından yaptığınız her “Work Mode” sayfası için 1 soru ekleneceğinden dolayı 4 “Work Mode” sayfasından toplamda 4 soru daha eklenecek ve bu görevin “Test Questions Answered” kısmında 14, “Completed Tasks” kısmında ise 5 yazacaktır. Biraz kafa karıştırıcı bir konu olduğundan daha iyi anlayabilmeniz için yukarıdaki örnek iş geçmişi resminde bulunan görevlerden birkaç tanesini anlatacağım.
Draw Boxes On Products (Batch_10_tw)
Completed Tasks:8
Test Questions Answered:15
Bu görevin her sayfasında 8 soru olduğu için “Quiz Mode” sayfasından 8 soru istatistiklere eklenir. Buna ek olarak 7 “Work Mode” sayfası yapıldığı için 7 soruda buradan eklenir. Bu yüzden tamamlanan görev sayısı 8, cevaplanan test sorusu sayısı ise 15’dir. Fakat dikkat ederseniz görev seviyeyi etkilemiyor. Eğer etkileseydi istatistiklere toplam 15 soru eklenecekti.
Help Us Find Business Names And Addresses – B
Completed Tasks:21
Test Questions Answered:25
Bu görevin her sayfasında 5 soru vardır. Bu yüzden “Quiz Mode” sayfasında yapılan 5 sorunun tamamı istatistiklere eklenecektir. Toplam 20 “Work Mode” sayfası yapıldığı için her sayfadan 1 soru dahil olacağından toplam 20 soru daha istatistiklere eklenir. 1 Quiz Mode + 20 Work Mode nedeniyle tamamlanan görev sayısı 21, cevaplanan test sorusu sayısı ise toplam 25 olacaktır.
Draw Boxes On Products (Batch_11_tw)
Completed Tasks:1
Test Questions Answered:8
İlk sıradaki görev ile aynı olan fakat farklı görev numarası ile açılan bir görevdir. Tamamlanan görev sayısının 1 olmasının sebebi bu görevde sadece “Quiz Mode” sayfasının yapılmasıdır. “Work Mode” sayfasında hiç görev yapılmamış. Bu görevin her sayfasında 8 soru olduğu için sadece “Quiz Mode” sayfasından gelen 8 soru tamamlanan test sorusu olarak eklenmiş. Bu görevi yapan kişi muhtemelen “Quiz Mode” sayfasını geçebilmek için gerekli olan minimum doğru sayısına ulaşamadığı için görevden atılmış.

Püf Noktaları

Seviyesi 0 olan kullanıcılar için tavsiyeler

Appen hesabınızın seviyesi 0 ise listede pek fazla görev göremezsiniz. Hatta çoğu zaman hiç olmaz. Seviyenizi etkileyen görevlerin ne zaman geleceği de belli değildir. Geldiğinde ise genellikle dakikalar içinde tükenir. Bu yüzden seviye etkili bir görev yakaladığınızda “Quiz Mode” sayfasını hemen geçip “Work Mode” sayfasından da çok sayıda yaparak bir an önce seviye arttırmak isteyebilirsiniz. Fakat bazı görevlerin talimatları çok detaylıdır. Hemen yapma isteğinizden dolayı bazı detayları gözden kaçırabilirsiniz. Bunun sonucunda da çok fazla yanlış yaparak görevden atılma ihtimaliniz yüksektir. Çok fazla görevden atıldığınızda Appen hesabınıza daha önce bahsettiğim, seviye almanızı engelleyen 4. şartı ekler. Bu şartı kaldırabilmek için de atılmadan birçok görev yapmak zorunda kalırsınız. Bu da seviye alabilmek için daha fazla bekleyeceğiniz anlamına geliyor. Size tavsiyem seviye veren bir görev yakaladığınızda hemen bitirmek için uğraşmamanızdır. “Quiz Mode” sayfasındaki her soru istatistiklerinize ekleneceği için sadece bu sayfayı yollasanız bile size çok büyük katkısı olacaktır. Bu yüzden talimatları çok dikkatli okuyun ve anlayın. Görevin süresi 30 dakika bile olsa yavaş davranarak doğru cevapları bulmaya çalışın. Gerekirse son dakikaya kadar vereceğiniz cevapları tekrar tekrar kontrol edin. “Quiz Mode” sayfasını geçtiğinizde görev bitmemiş olursa “Work Mode” sayfalarına devam edebilirsiniz. Yaptığınız her “Work Mode” sayfasından istatistiklerinize 1 soru ekleneceğinden dolayı seviye almak için “Quiz Mode” sayfasının daha önemli olduğunu bilmelisiniz. Tabi ki bir görevden fazla sayıda gelirse “Quiz Mode” sayfasından sonra ne kadar çok “Work Mode” yaparsanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Eğer bir görevi anlamadıysanız ve cevaplarından emin değilseniz o görevi yapmadan çıkın. “Zaten nadiren seviye veren görev geliyor. Bir şansımı deneyeyim.” diyerek görevi yollayıp işten atılırsanız birkaç ay daha seviye alabilmek için beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu konu seviye 0 olanlar için çok önemli olduğundan dolayı kısaca tekrar değineceğim. “Quiz Mode” sayfaları çok önemli. Bu sayfaları çok dikkatli yapın ve atılmamaya çalışın. Gerekirse son dakikaya kadar bekleyin. Eğer anlamadıysanız yapmadan çıkın. Ayrıca seviye 0 iken “Quiz Mode” sayfalarına odaklanacağınız için para kazanamayacaksınız. Ancak görev bitmezse “Work Mode” sayfasına geçtiğinizde para kazanabilirsiniz.

“Aylarca para kazanmadan seviye almak için uğraşacağız. Bu zahmete değer mi?” diye düşünebilirsiniz. Appen’de seviye almanız biraz zor olacak fakat aldığınızda artık ek bir işe sahip olacaksınız. Bu ek iş, Appen açık olduğu sürece ömür boyu çalışabileceğiniz bir gelir kaynağı olacak. Evinizden istediğiniz saatte siteye girip mevcut olan onlarca, bazen yüzlerce görev içinden istediğinizi yapabileceksiniz. Bu yönden bakıldığında seviye alabilmek için birkaç ay beklemek sorun olmayacaktır. Seviyeniz 0 olduğundan dolayı aşağıdaki “Seviyesi 1, 2 ya da 3 olan kullanıcılar için tavsiyeler” kısmındaki bilgiler şimdilik işinize yaramayacağı için seviye aldığınızda tekrar gelerek okuyabilirsiniz. Bu nedenle yazıyı “Tüm seviyelerdeki kullanıcılar için tavsiyeler” kısmından okumaya devam edebilirsiniz fakat ben yine de bilgi sahibi olabilmeniz açısından birkaç dakikanızı daha ayırarak okumaya buradan devam etmenizi tavsiye ederim.

Seviyesi 1, 2 ya da 3 olan kullanıcılar için tavsiyeler

Appen hesabınızı seviye 1, 2 veya 3 yaptığınızda hala seviyeniz düşebilir. Diyelim ki seviye 1 oldunuz ve hesabınızın doğruluk oranı %70’in biraz üzerinde. Birkaç tane göreve girip atılırsanız doğruluk oranınız %70’in altına düşecek ve seviyeniz tekrar 0 olacaktır. Ya da seviyenizin 3 ve doğruluk oranınızın %90’ın üzerinde olduğunu varsayalım. Çok fazla görevden atılırsanız “Dashboard” sayfanızda 4. bir şart belirecek ve istatistikleriniz yetse bile seviyenizi 2’ye düşürecektir. Bu şartı kaldırmak ve tekrar level 3 olmak için yine çok fazla görevi atılmadan yapmak zorunda kalabilirsiniz. Aynı şekilde seviye 2’den 1’e ve 1’den 0’a düşme ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Eğer yeni seviye 1 olduysanız, hesabınızın doğruluk oranı seviye sınırındaysa ya da çok fazla işten atıldığınızı düşünüyorsanız hesabınızı sağlama almak için bir süre basit görevler yapmanızı tavsiye ederim. Ne kadar çok görevi başarıyla bitirirseniz doğruluk oranınız o kadar yükselecektir. Ayrıca atılmadan bitirdiğiniz işlerin sayısı artacağı için daha sonralarda birkaç işten atıldığınızda doğruluk oranınız kolay kolay düşmeyecek ya da “Dashboard” sayfanıza 4. şart eklenip seviyeniz alınmayacaktır.

Eğer istatistikleriniz seviyenizin düşebileceği sınırdaysa “Ysense Task” sayfasında “Rating” puanı yüksek olan görevlere girmeye çalışın ve istatistiklerinizi düzeltene kadar risk almayın. Kullanıcılar genellikle kolay, her zaman açılan ya da yanlış test sorularına sahip olmayan görevlere yüksek puan veriyorlar. Örnek bir “Ysense Task” sayfasına bakalım.

Ysense görevler sayfası

Sizde sağ üstteki “RATING” yazısına tıklayarak yüksek puanlı görevleri en başta listeleyebilirsiniz. Puanı yüksek görevler sayesinde istatistiklerinizi düzelttikten sonra tekrar risk alarak her görevi deneyebilirsiniz. Puanı düşük olan bir görevi çok dikkatli yapın. Ayrıca bir görevden “Give Up” diyerek çıktığınızda ya da görev bittikten sonra karşınıza çıkan sayfada size görevden memnun kalıp kalmadığınıza dair 5 soru soruluyor. Sizde bu soruları cevaplayarak görevlere puan verebilirsiniz.

Gireceğiniz bir görevin ücreti azsa, uzun sürüyorsa ve zorsa o görevi yapmamanızı tavsiye ederim. Çünkü aldığınız ücret işten atıldığınıza ya da birkaç kez yanlış yaparak istatistiklerini düşürdüğünüze değmeyecektir. En önemlisi verdiğinizin zaman değmez. Sadece yüksek ücretli görevlerde risk alın. Çünkü yüksek ücretli bir görevi birkaç kez yanlış gönderseniz bile aldığınız ücrete değecektir. Eğer ücret çok düşükse fakat çabuk bitiyorsa aldığınız ücret yine yüksek ücretli bir görevin ki ile aynı rakama gelecektir. Bu görevlere de girin. Hem verdiğiniz zamana değecek hem de para kazanacaksınız. Örneğin hesabınızın genel doğruluk oranı %90, girdiğiniz görevi ise %80 başarı oranı ile yapmaya devam ediyorsunuz. Bu durumda genel doğruluk oranınız gerileyecek fakat iyi para kazandığınız için buna değecektir. En nihayetinde bu işi para kazanmak için yapıyorsunuz.

Appen’de bir görev size 1 saatte 1.5 dolar ve üzerinde bir ücret kazandırıyorsa riske girmeye değer bir görevdir. Daha az kazandıran görevler için istatistiklerinizi düşürmeye değmeyecektir. Eğer bir görev çok az kazandırıyorsa, fakat “Quiz Mode” sayfasından en az %90 ile çıkacağınızı düşünüyorsanız en azından sadece bu sayfayı yapın. Bu görevden para kazanamamış olsanız bile “Quiz Mode” sayfasında yaptığınız sorular istatistiklerinize büyük destekte bulunacaktır. Böylece yüksek ücretli zor görevlerde birkaç yanlış yapsanız bile istatistikleriniz kolay kolay düşmez. Hatta bu yanlışlara rağmen yüksek başarı oranı ile geçilmiş “Quiz Mode” sayfaları istatistiklerinizi daha da arttırır. Son 2 paragrafı daha iyi anlamanız için kısaca tekrar değineceğim.
Yüksek ücretli fakat zor görevler: Risk almaya değer. Ücreti yüksek olduğundan birkaç yanlış kabul edilebilir. Eğer istatistikleriniz yüksekse görevden atılmakta pek sorun yaratmaz. O yüzden yakaladığınızda yapmaya çalışın. Eğer istatistikleriniz seviye sınırındaysa ve hiç anlamadıysanız yapmayın.
Düşük ücretli, zor fakat çabuk biten görevler: Yüksek ücretli bir görevden aldığınız ücretle aynı miktara denk geleceği için risk almaya değer. İstatistikleriniz yüksekse bu tarz görevlerde de birkaç yanlış kabul edilebilir fakat istatistikleriniz seviye sınırındaysa ve hiç anlamadıysanız bu görevleri de yapmayın.
Düşük ücretli, zor ve uzun süren görevler: Risk almaya değmeyen görevlerdir. Uzun sürdüğünden dolayı pek fazla para kazanamayacağınız için istatistiklerinizi de düşürdüğünüze değmeyecektir.
Düşük ücretli, basit fakat uzun süren görevler: Bu görevler basit olsa da uzun sürdüğü için kazandığınız para verdiğiniz zamana değmez. Fakat basit olduğu için “Quiz Mode” sayfasından en az %90 başarı oranı ile çıkabileceğinizi düşünüyorsanız yapmalısınız. Çünkü para kazandıran görevlerde yaptığınız yanlışları telafi etmelisiniz. Basit görevlerin “Quiz Mode” sayfalarından gelecek olan doğru test soruları, yapılan yanlış görevleri telafi ettiği gibi, istatistiklerinizi daha da yükseltecektir. Basit gördüğünüz görevlerin “Quiz Mode” sayfalarını kesinlikle kaçırmayın. Hatta hesabınızın genel doğruluk oranı sınırda ise bu görevlerden alacağınız parayı umursamadan sadece istatistiklerinizi tekrar yükseltmek için yapabildiğiniz kadar “Work Mode” sayfası yapın. Bu tarz görevler sayesinde istatistiklerinizi yükselttiğinizde risk alarak istediğiniz göreve rahatlıkla girebilirsiniz.

Bir görevden az eklendiyse, ayrıca talimatları uzun ve detaylı ise öğrenmesi de uzun sürdüğünden “Quiz Mode” sayfasını geçtikten sonra görev bitmiş olabiliyor ve o görevden para kazanamadan zamanınızı boşa harcadığınızla kalıyorsunuz. Bu yüzden bir görevin talimatları uzunsa yapmadan önce bir süre bekleyin. Örneğin 15 dakika, yarım saat ya da 1 saat sonra kontrol ettiğinizde görev daha listede ise o görevden çok eklenmiştir. O zaman talimatları detaylıca okuyup öğrenebilir ve yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer bir görevin talimatları kısa ise öğrenmesi de uzun sürmeyeceği için beklemeden yapabilirsiniz. Çünkü talimatları kısa olan görevler genelde basit olur ve hemen bitebilir. Bu yüzden basit görevlere hemen başlayın ve yapabildiğiniz kadar yapın.

Appen’e sürekli yeni görevler eklendiği gibi senelerdir değişmeyen görevler de vardır. Bu görevler genellikle kısa sürede biter. Bunun sebebi kullanıcıların bu görevlerde uzmanlaşmış olmalarıdır. Bu yüzden sizde bir süre görevleri takip edin ve sürekli gelip giden aynı görevleri bulun. Aralarında uzun talimatlara sahip zor görevlerde olacaktır. Önce talimatları çok dikkatli okuyarak görevi anlayın. Gerekirse son dakikaya kadar görevi kavramaya çalışın ve talimatları bir yere not edin. İlk başlarda muhtemelen yavaş yapacaksınız fakat zamanla o görevde uzmanlaşarak daha çabuk bitireceksiniz. Hem her seferinde talimatları okumak zorunda kalmayacak hem de daha hızlı para kazanacaksınız. Bu yüzden sürekli gelip giden görevleri bulup öğrenmek gelirlerinizi arttırmak açısından önemlidir.

Appen’de her zaman yüzlerce görev olmaz. Bazen görev sayısı çok az olacaktır. Bu nedenle bazı günler hiç kazanamayacağınız gibi bazı günlerde çok sayıda gelen görevlerden kısa sürede yüksek gelirler elde edebilirsiniz. 1 saatte 7 dolar ya da 2 saatte 9 dolar kazandığım görevler olduğunu söyleyebilirim. Böyle görevler nadiren geliyor olsa da yakaladığınız zaman sizin için güzel bir ek gelir olacaktır. Bu yüzden her zaman görev listesini kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca hafta sonları muhtemelen izin günleri olduğu için çok az yeni görev eklenir ve listede hafta içi kadar fazla görev göremeyebilirsiniz.

Tüm seviyelerdeki kullanıcılar için tavsiyeler

Eğer bir görev bittiyse o görevden hala yapabilirsiniz. Çünkü bazı kullanıcılar bir göreve girdikten sonra yapamayacaklarını anlayıp ya da başka nedenlerle görevden çıkıyor. Fakat “Give Up” demek yerine sayfayı kapatıyorlar. Bu nedenle sayfayı kapatsalar dahi görevin süresi bitene kadar hala görevde sayılıyorlar. Süre bittikten sonra bu şekilde yapılmadan kapatılan ya da yapılmasına rağmen görev süresi içinde yetiştirilemeyen birkaç görev tekrar Ysense Task listesine ekleniyor. Veya işveren görev bittikten kısa bir süre sonra bir miktar daha görev ekleyebiliyor. Bu görevlerden birkaç tane yakalamak size ekstradan para kazandıracaktır. Ayrıca sonradan eklenen bu görevler seviye 0 olanlar için de büyük önem taşıyor. Çünkü seviye 0 olarak gelen ve seviye etkili olan görevler hemen bitiyor. Bu durumda listeye yeniden eklenen bir görevin “Quiz Mode” sayfasını ya da birkaç “Work Mode” sayfasını daha yakalamak seviyenizi daha kısa sürede arttırmanızı sağlayacaktır. Bunun için bir tarayıcı eklentisi kullanacağız. “Auto Refresh Plus” isimli eklenti bir görev yakaladığında bizim tarayıcımıza bildirim yollayarak ve istersek müzik çalarak haber verecek. Fakat girmek istediğimiz görev Ysense Task sayfasında olmalı. Bir görev bittiğinde birkaç dakika daha Task sayfasında listelendiği için tıkladığınızda “There is no work currently available in this task.” yazısının bulunduğu sayfa karşınıza gelecektir. İşte “Auto Refresh Plus” eklentisi bu sayfayı sürekli yenileyerek görev bulduğunda size bildirim yollayacak. Öncelikle https://chrome.google.com/webstore/detail/auto-refresh-plus/ohfjpkccecpdfkpmfocndhepolhljfhg adresine gidin.

Auto Refresh Plus eklenti sayfası

Sağ üstteki “Chrome’a Ekle” yazısına tıklayarak eklentiyi tarayıcınıza ekleyin. Tarayıcınızın sağ üst köşesine yukarıdaki resimde bulunan “Auto Refresh Plus” yazısının yanındaki ikon eklenecek.

Auto Refresh Plus eklentisi

İkona tıkladığınızda yukarıdaki pencere açılacaktır. “Time Interval” kısmı sayfayı ne kadar sürede bir yenilemek istediğinizi saniye, dakika veya saat olarak belirlediğiniz kısımdır. İsterseniz seçenekler arasından seçin ya da bu kısmın en altındaki kutucuğa istediğiniz süreyi saniye olarak girin. Ben 2 saniye olarak ayarladım fakat siz istediğiniz süreye ayarlayabilirsiniz. “Page Monitor” kısmı ise eklentinin görev bulduğunda size bildirim ve müzik ile haber vermesini sağlayan kısımdır. Bu kısıma “Working” yazıyoruz. Çünkü bir göreve girdiğinizde sayfanın başlığında “Working on Task” yazar. Eklentinin “Page Monitor” kısmına yazdığımız yazı ile sayfa başlığı eşleştiği zaman eklenti bize haber verir. “Use Default” butonuna tıkladığımızda ayarlar kısmından varsayılan olarak ayarladığımız yazıyı otomatik olarak “Page Monitor” kısmındaki kutucuğa ekler. Böylece her pencere için ayrı ayrı “Working” yazmak zorunda kalmazsınız. Fakat “Page Monitor” kısmı eklentiyi ilk eklediğinizde aktif olmaz. Ayarlardan aktif etmelisiniz. Bunun için yukarıdaki resimde sağ en üstte bulunan ikona tıklayıp ayarlar sayfasına giderek sayfanın en altındaki “Page Monitor” kısmına gelin.

Auto Refresh Plus eklenti ayarları

Enable This Feature: “Page Monitor” özelliğini aktif edeceğiniz kısımdır. Bunun için yanındaki kutucuğa tıklayın.
Page Monitor Pattern: Bildirim ayarı kısmıdır. Ortasında “FINDS” yazan cümlenin olduğu seçeneği seçin. Eklenti görev bulduğunda bildirim tarayıcınızın sağ alt kısmında çıkacaktır.
Default Target Text: Bu kısıma eklentinin görev bulduğunda bize haber vermesi için yazmamız gereken “Working” yazısını yazarak varsayılan olarak ayarlıyoruz. Böylece eklentiyi kullanmak istediğinizde “Page Monitor” kısmına her seferinde “Working” yazmak yerine “Use Default” butonuna tıklayarak otomatik olarak yazdırabilirsiniz.
Play Sound: Müzik ayarlarını yapacağınız kısımdır. “Never play sound” seçeneğini seçerseniz bildirim gelir fakat müzik çalmaz. “Play sound candidate 1” ve “Play sound candidate 2” seçeneklerinde uygulamanın kendi müzikleri bulunur. Bu seçeneklerden birini seçtiğinizde müzik bir kereliğine çalacaktır. Eğer başka bir müzik çalmasını isterseniz “Play sound from URL” seçeneğini seçerek yanındaki kutucuğa çalmasını istediğiniz müziğin linkini girebilirsiniz. “Volume” kısmı müziğin sesini ayarladığınız kısımdır. Ayarladıktan sonra “Test Play” butonuna tıklayarak müziğin sesini test edebilirsiniz.
Sound Length: Müziğin ne kadar çalacağını ayarladığımız kısımdır. “Play until I click the notification box” seçeneğini seçtiğinizde siz bildirimi kapatana kadar müzik çalar. “Play only once” seçeneğini seçerseniz müzik sadece 1 kez çalıp durur. “Play for 5 seconds” seçeneğinden ise müziğin istediğiniz kadar çalmasını sağlayabilirsiniz. Ortadaki 5 yazan kutucuğa istediğiniz süreyi saniye olarak yazmanız yeterli.
Son olarak “Save” butonuna tıklayıp ayarlarınızı kaydedin. Eklentiyi başlatmak için sol üstteki “Start” butonuna, durdurmak içinse aynı yerde çıkan “Stop” butonuna tıklayın. Artık bir görev bittiğinde “There is no work currently available in this task.” uyarısı alıyorsanız “Auto Refresh Plus” uygulaması ile birkaç görev daha yakalayabilisiniz. Böylece seviye etkili bir görevi yakalayıp sadece “Quiz Mode”sayfasını bile yapsanız kısa sürede seviye atlayabilir ya da yapmaya devam ettiğiniz bir görevden birkaç tane daha yaparak ekstradan gelir elde edebilirsiniz.

Bu programı uzun süredir kullanıyorum ve Appen hesabımda herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Bu yüzden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bazı Appen kullanıcıları daha fazla kazanabilmek için siteyi suistimal ediyor. Örneğin bir kullanıcı verilen firmaların internet sitelerini bulması gereken bir görevden 30 tane yapmış ve %90 – %100 arasında bir başarı oranı ile yapmaya devam ediyor. Görevden atılma sınırı %70 olduğundan dolayı bu sınırın altına düşüp atılması için birçok yanlış görev yollaması lazım. Bu yüzden kullanıcı daha hızlı kazanabilmek için soruların çoğuna bakmadan “Siteyi bulabildiniz mi?” sorusuna hayır cevabını verip yolluyor. Görevden atılma sınırına yaklaştığında görevi normal şekilde yapmaya devam ediyor. Bir başka örnekte kullanıcı aylardır gizli test soruları değişmeyen bir görevi uzun süredir yaptığı için görevin bütün gizli sorularını ezberliyor. Göreve girdiğinde hangisinin test sorusu olduğunu bildiği için o soruyu doğru yapıyor fakat diğer soruları dikkat etmeden hızlıca yapıyor. Bu yüzden soruların çoğunu yanlış gönderiyor. Ya da diğer sorulara hiç bakmadan hızlıca yapıp gönderiyor. Gizli test sorusu doğru olduğu için görevde doğru yapılmış sayıldığından hızlıca para kazanıyor ve görevden atılmıyor. Size tavsiyem daha fazla kazanmak için bu yollara başvurmamanızdır. Çünkü bir görevden atılmadan yüksek başarı oranı ile devam etseniz bile çok fazla yanlış soru yaptığınızda Appen hesabınızı denetliyor. Eğer görevleri suistimal ettiğiniz anlaşılırsa seviyenizi düşürüyor ya da hesabınızı kapatıyor. Uzun süre uğraşıp yüksek seviyeye çıkardığınız hesabınızın biraz daha fazla kazanmak uğruna kapanmasını istemezsiniz.

Şimdi de Appen’deki ceza türlerine bakalım. Appen, dürüst bir şekilde yapmadığınız görevleri tespit ederse bu görevleri “Flag” yani bayrak cezası ile işaretler ve seviyenizi düşürür. 3 tür bayrak cezası vardır. İsimleri “Minor Flag”, “Major Flag” ve “Admin Flag” olan cezaların hesabınıza etkileri farklıdır.

LevelMax Minor FlagsMax Major FlagsMax Admin Flags
Level 1420
Level 2110
Level 3000

Yukarıdaki tabloda tüm ceza türlerinin hesabınıza ne kadar etkide bulunduğunu görebilirsiniz. Belirtilen sayılardan fazla alırsanız hesabınız bir önceki seviyeye düşürülür. Örneğin seviye 1 olan hesabınızda 2’den fazla “Major Flag” olduğunda seviyeniz 0’a düşürülür. Seviyeniz kaç olursa olsun “Admin Flag” cezası aldığınızda hesabınız direkt seviye 0 olur. Hesabınızda kaç tane bayrak cezası olduğunu ve bu cezayı hangi görevden aldığınızı “Dashboard” sayfanızdaki “Job History” kısmında görebilirsiniz. Bu sayfada “Minor Flag” sarı, “Major Flag” turuncu, “Admin Flag” ise kırmızı küre şeklinde gösterilir. Bir örneğe bakalım.

Appen flag cezası

Sağ üst köşede “Flag” cezalarının renklerini görebilirsiniz. Bu hesabın sahibi “Email_collection_0919_I3” görevinden “Major Flag” cezası almış. Çünkü görevin “Flag” sütununda turuncu renkli küre ikonu var. Bazen cezalar görevin çok hızlı yapılması veya başka sebeplerden dolayı otomatik olarak verilebileceği gibi Appen çalışanları tarafından da verilebilir. Eğer görevi suistimal etmediğinizi ve cezanın yanlışlıkla verildiğini düşünüyorsanız ceza aldığınız görevin “Flag” sütunundaki “Click here to Dispute” yazısına tıklayarak itiraz edebilirsiniz. Eğer buradan itiraz sayfası açılmazsa kendiniz destek bileti yollayabilirsiniz. Bunun için “Dashboard” sayfanızda sağ üst köşede bulunan “Help” yazısına tıklayarak yardım sayfasına gidin. Bu sayfada sağ orta kısımda bulunan “Contact Us” bölümünden “Create a Ticket” yazısına tıklayıp destek bileti oluşturarak itiraz edebilirsiniz. Sadece aldığınız cezalar için değil tüm Appen sorunlarınızla ilgili destek biletini buradan yollayabilirsiniz. Size yazdıkları cevabı yine aynı sayfadaki “View My Tickets” yazısına tıklayarak okuyabilirsiniz. Sitenin dili İngilizce olduğu için itirazlarınızı da İngilizce yazmanızı tavsiye ederim. Otomatik eklenen “Flag” cezaları sebebiyle yanlışlıkla ceza alan kullanıcılar olabiliyor fakat itirazlar sonucu bu cezalar kaldırılıyor. İtiraz sonucu siteyi suistimal ettiğinize karar verip cezayı kaldırmasalar bile aldığınız ceza birkaç ay sonra kaldırılabiliyor. Site kurallarını hangi seviyede ihlal ettiğinizle alakalı olarak size “Flag” cezası vermek yerine Appen hesabınızı direkt olarak kapatabileceklerini unutmayın. Böyle bir durumda destek bileti atamayacağınız için mail atarak itiraz etmelisiniz.

Appen’deki sorunlar sadece yanlışlıkla atılan “Flag” cezalarından ibaret değil. En büyük sorunlardan bir tanesi bazı görevlerin çok fazla yanlış ya da eksik test sorularına sahip olması. Özellikle seviye 0 olanlar bu durumdan dolayı çok sıkıntı yaşıyor. Bazen yaptığınız sorulardan yüzde yüz emin olsanız da test sorusunun cevabı yanlış eklendiği için yanlış görev yapmış sayılıyorsunuz. Ya da bir sorunun onlarca farklı cevabı olabiliyor. Örneğin bir görevde size verilen firmanın kayıtlı olduğu herhangi bir dizin sitesindeki sayfasını bulmanızı istiyor. Onlarca dizin sitesi olduğu için aralarından bir tanesini seçip yolluyorsunuz. Fakat cevap olarak 3 ya da 4 tane dizin sitesinin bağlantısı eklendiği için doğru sayfayı yollasanız dahi cevabınız yanlış sayılıyor. Bu gibi sebeplerden dolayı istatistikleriniz düşüyor hatta görevden atılabiliyorsunuz. Ayrıca daha önce size yanlış yaptığınız göreve itiraz edip yolladığınız cevabın neden doğru olduğu açıkladığınızda düzelttiklerini söylemiştim fakat bazen düzeltmiyorlar. Çünkü bazı görevler çok açılıyor ve muhtemelen itirazların hepsine bakamıyorlar. Ayrıca itirazların çokluğundan dolayı bazı yanlış görevlerin düzeltilmesinin birkaç gün sürebileceğini de unutmayın. Hem yanlış test soruları hem de itirazlara bakılmaması gibi sebeplerden dolayı kullanıcıların seviye alması zorlaşıyor ya da yüksek seviye kullanıcılar seviye kaybediyorlar. Yine de yaptığınız görevin doğru olduğundan eminseniz her zaman itiraz edin.

Appen’deki görevleri yapmak için bulduğunuz bazı internet sitelerine Türkiye’den girmek istediğinizde “IP adresi engellendi” ya da “Site bulunamadı” uyarısı alabilirsiniz. Bu yüzden görevdeki soruda “Site açılmıyor” seçeneğini işaretleyerek görevi yanlış yapmış olursunuz. Çünkü girmek istediğiniz siteye Türkiye dışında birçok ülkeden giriliyordur. Bu sorunu çözmek için VPN kullanmalısınız. Fakat Appen kurallarına göre proxy ve VPN servislerini kullanarak görev yapmak yasak. Çünkü insanlar IP adreslerini değiştirerek farklı görevlere erişmek için bu servisleri kullanıp platformu suistimal ediyor. Siz suistimal etmek için değil görevleri eksiksiz yapmak için kullanacağınızdan dolayı sıkıntı yok. VPN hizmetini Appen hesabınızda sıkıntı çıkmadan 2 farklı şekilde kullanabilirsiniz. Birincisi www.croxyproxy.com ile giremediğiniz siteye girmektir. Tarayıcınızda yeni bir sekme açarak bu siteye gidin. Karşınıza çıkan kutucuğa giremediğiniz sitenin adresini yazarak “Go!” butonuna basın. Eğer girmek istediğiniz siteye Türkiye’den girişler yasaksa bu servis siteyi açacaktır. Eğer bu serviste açmazsa site kapalıdır ya da başka bir sorun vardır. İkincisi ise tarayıcınızda VPN eklentisi kullanmaktır. Fakat eklentiyi görevleri yaptığınız tarayıcıda değil farklı bir tarayıcıda kullanmalısınız. Örneğin görevleri “Google Chrome” tarayıcısını kullanarak yapıyorsanız VPN eklentisini “Mozilla Firefox” tarayıcısına ekleyin ve çalıştırdıktan sonra giremediğiniz sitenin adresini adres çubuğuna yazarak girmeyi deneyin. İki yolu da kullanmanızı öneririm. Birisinde açılmayıp diğerinde açılabilir. VPN eklentisini kesinlikle görevleri yaptığınız tarayıcı da açmayın. Eğer açarsanız platformu suistimal ettiğiniz zannedilebilir ve hesabınız kapatılabilir.

Birden fazla Appen hesabı sahip açmayın. Eğer bu fark edilirse Appen’deki bütün hesaplarınız kapatılır. Evinizde sizden başka Appen hesabı kullanan varsa aynı evde birden fazla kullanıcıya izin verilip verilmediğini sormak için destek bileti atın. İzin verilse bile aynı bilgisayarı kesinlikle kullanmayın. Bir kullanıcının birden fazla Appen hesabı varmış gibi algılanabilir. Eğer izin veriliyorsa farklı bilgisayarlardan görevleri yapın.

Appen ile ilgili bir sorun yaşadığınızda ya da görevleri yapmakta zorlandığınızda yardım alabileceğiniz bir diğer yer Ysense forumudur. Örneğin bir görevin seviye verip vermediğini o görevi yapmadan öğrenmek için foruma yazabilir, talimatlarını anlamadığınız görevlerle ilgili soru sorabilir ya da bildiklerinizle başka kullanıcılara yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca sadece görevlerle ilgili olan “Tasks” bölümüne de bakmayı unutmayın. Senelerdir eklenen aynı görevler için açılan konulara bakarak bu görevlerin tekrar hangi görev numarasıyla ve ne zaman eklendiğini görebilir, sorun yaşadığınız bir görevde başkalarının da aynı sorunu yaşayıp yaşamadığını kontrol edebilirsiniz.

Son olarak yazının önemli kısımlarını daha iyi pekiştirebilmeniz için kısa maddeler halinde yazacağım.

  • Appen’e kayıt olurken ya da Appen çalışanlarıyla iletişim kurarken yanlış bilgiler vermeyin. Hesabınızın kapatılmasına sebep olabilir.
  • Eğer hesabınız seviye 0 ise seviye veren bir görevde “Quiz Mode” sayfasına odaklanın. Çünkü bu sayfadaki bütün sorular istatistiklerinize eklenecek. Talimatları iyice okuyup görevi anlayın. Cevapları tekrar tekrar kontrol edin ve gerekirse son dakikaya kadar görevi doğru yapmak için uğraşın. “Quiz Mode” sayfasını yolladıktan sonra görev bitmediyse “Work Mode” sayfasını yapmaya devam edebilirsiniz.
  • Seviyenizi yükselttiğinizde hemen her işe girmeyin. Seviye 1 olduğu gün seviye 0’a düşüp aylarca seviyesini tekrar yükseltmeye çalışan kullanıcılar var. Bunun sebebi seviye aldıklarında listede birçok görev görmeleri ve hemen yapmaya çalışmaları. Fakat birkaç görevden atılınca hesaplarına 4. şart ekleniyor ve hemen seviyeleri düşüyor. Bu yüzden siz bir süre görevleri yapmadan sadece kontrol edin. Atılmadan yapabileceğiniz basit görevler bulmaya çalışın. Gerekirse bir süre daha “Quiz Mode” sayfalarına odaklanarak istatistiklerinizi yükseltmeye devam edin.
  • Appen’deki görevleri atılmadan yapıp istatistiklerinizi yükselttikten sonra artık kolay kolay doğruluk oranınız ve seviyeniz düşmeyecektir. Birkaç yanlış görev yapsanız bile sıkıntı olmaz. Artık her görevde rahatlıkla risk alarak para kazanmaya başlayabilirsiniz. Seviye yükseltmek ya da var olan seviyenizi kaybetmemek için en önemli şeyin görevlerden atılmamak olduğunu bilmelisiniz. Bir görevden atılmadığınız sürece birkaç yanlış yapmanızda sıkıntı yok.
  • Sürekli gelen görevleri bulun ve iyice öğrenin. Bir süre sonra bu görevlerde ustalaşıp çok hızlı yaparak daha çok kazanç elde edebilirsiniz.
  • Biten bir görevden birkaç tane daha yapabilmek için “Auto Refresh Plus” programını kullanın. Özellikle hesabı seviye 0 olanlar için çok önemli bir eklenti. Seviye veren bir görev bittiğinde bu eklenti sayesinde “Quiz Mode” sayfasını yakalayabilirseniz daha çabuk seviyenizi yükseltebilirsiniz.
  • Daha fazla kazanabilmek için siteyi suistimal etmeyin. Eğer bu anlaşılırsa “Flag” cezası alırsınız ve seviyeniz düşürülür ya da direkt olarak Appen hesabınız kapatılır.
  • Yanlış sayılan bir görevi doğru yaptığınızı düşünüyorsanız itiraz edin. Neden doğru yaptığınızı detaylıca açıklarsanız düzeltilecektir.
  • İhtiyacınız olduğunda “Ysense” forumunu kullanın. Burada sizin yaşadığınız sorunları daha önce yaşayan insanlardan yardım alabilirsiniz.

Yukarıdaki maddeleri unutmamaya çalışın ve gerekirse arada bir tekrar okuyun. Biraz uzun bir yazı oldu fakat anlatılanları iyi kavrarsanız Appen’deki seviyenizi daha çabuk yükseltebilir ve sahip olduğunuz seviyeyi koruyarak görev kazançlarınızı arttırabilirsiniz. Bu yönden bakarsanız okuduğunuza değmiş olacaktır.

Arkadaş Bonusu

Appen’in kendine ait referans sistemi yok. Sadece Ysense sitesine sizin referansınız ile üye olan arkadaşlarınız buradaki “Task” sayfasından görevleri yaparsa komisyon alabilirsiniz.

Nasıl Para Çekilir?

Appen’deki görevleri Ysense üzerinden yapacağınız için kazançlarınızı da Ysense üzerinden çekebilirsiniz. Bunun güzel tarafı anketleri, teklifleri ve görevleri Ysense üzerinden yapacağınız için daha çabuk minimum para çekme limitine ulaşacak olmanızdır.

Appen ile ilgili aklınıza takılan bir soru varsa bu sayfanın altına yorum olarak yazabilir ya da mail yoluyla bana ulaşabilirsiniz.

Ek gelir rehberimizde bulunan sitelerin ve uygulamaların anlatımı şimdilik bu kadar. Bu rehbere zamanla yeni para kazanma yöntemleri ekleyeceğim için sürekli kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca Discord gruplarımıza katılıp diğer kullanıcılar ile fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Bu gruplara nasıl katılabileceğiniz ile ilgili bilgilerin bulunduğu sayfaya gitmek için aşağıdaki bağlantıya tıklamanız yeterli.

Eğer Google veya farklı kanallar yoluyla bu siteye ulaştıysanız internet üzerinden nasıl ek gelir elde edebileceğinizin anlatıldığı bir rehberimiz olduğunu ve okuduğunuz bu sayfanın da rehbere dahil olduğunu söyleyebilirim. Bakmak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bu rehbere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. merhaba, appen hakkında birkaç sorum ve yardımınıza ihtiyacım var.
    3 ayrı projeden toplam 35 usd alacağım var. payoneer hesabıma aktarıcam. biriktirip öyle hesaba almayı düşündüm lakin riskli buldum. faturalarım kısmında time worked kısmında çalıştığım zaman süresinin otomatik dolacağını sanıyordum öyle okumuştum lakin öyle olmadı. “0” görülüyor zaman kısmı aylar geçmesine rağmen. bu şekilde “submit invoice for approval” yapmak isterkende uyarı çıkıyor. time worked ‘i kendim doldurayım dedim bunada izin vermiyor değiştiremiyorum giriş yeri pasif. buna rağmen submit edersem bir sıkıntı olur mu ? yani sıkıntım komple appen invoice buildier ile alakalı.
    destek olmanızı rica ederim.

    1. Merhaba,
      Yazının başında da belirttiğim gibi, Appen 2019 yılında Figure Eight isimli platformu satın alıp ismini Appen olarak değiştirdi. Bu yüzden sadece bu platformla ilgili yazdım. Appen’in projelerinin olduğu eski platform tamamen ayrı. Oraya üye dahi olmadığım için yardımcı olamıyorum. Fakat Ysense isimli bir platformda Appen’in satın aldığı yeni platformunun görevleri yapılabildiği için insanlar forumda hem eski hem de yeni Appen platformuyla ilgili bilgi alışverişinde bulunuyor. Sizde o siteye üye olup sorununuzu foruma yazabilirsiniz.
      Sitenin linki: https://www.ysense.com/

    1. Bir süredir seviye 0 görevler nadiren geldiği için listede görev göremeyebilirsiniz. Gelen görevler ise kısa sürede tükenir. Sürekli takip edip görevleri yakalayarak seviyenizi artırırsanız listenizde birçok görev olacaktır.

  2. Ben appen hesabı oluşturdum ancak hesabımı tamamen silmek istiyorum. Nasıl sileceğimi bir türlü bulamadım lütfen yardımcı olur musunuz? Çok teşekkürler şimdiden.

    1. Merhaba,
      “Help” sayfasına girip “Create a Ticket” yazısına tıklayarak hesabınızı kapatmak istediğinizi belirten bir yardım bileti yollayın. Kısa süre içinde size yardımcı olurlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı